Ciasto malinowo-jagodowe

10 września 2017

Lato już za nami, a za oknem wiele czynników wskazuje na to, że raczej już do nas nie wróci. Sezon malin, śliwek, czy jabłek papierówek trwa w pełni. Przyjemnie otworzyć zimowa porą sok do herbaty, czy powidła do ciasta oraz kanapek. Ja najchętniej korzystam z uroków malin, czy jagód które dają wiele możliwości przetworzenia ich. Między innymi przygotowałam dziś dla Was szybki, a jednocześnie prosty przepis na ciasto, które przypomina trochę biszkopt  swoją lekkością w smaku! 



 SKŁADNIKI:
- 8 jaj
- 30 dag mąki
- 30 dag cukru (rodzaj cukru wedle uznania)
- 1 cały cukier waniliowy 
- 1 szklanka oleju (250ml)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 30-50 dag malin, jagód (można mieszać dla smaku😊)
- 2 łyżki bułki tartej

Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy malakserem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę. Wierzch posypujemy wcześniej umytymi i przygotowanymi owocami wymieszanymi z bułką tartą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, a następnie pieczemy w takiej temperaturze przez ok 50-60 minut. Po upieczeniu polać do wyboru: czekoladą lub lukrem (przepis poniżej), jak również można posypać samym cukrem pudrem. 


Przepis na lukier

Składa się jedynie z cukru pudru oraz przygotowanej (najlepiej letniej ale nie gorącej!) wody oraz odrobiny soku z cytryny. Wodę oraz cukier przygotowujemy w proporcji 2:1 (2 cukier, 1 woda). Czym więcej cukru tym mniej wody, ale wszystko wzrasta w podanej proporcji.
Ja zwykle sypię pierw cukier puder, dodaję sok z cytryny, a na końcu stopniowo mieszając i obserwując masę dodaję wody. Masa ma być gęsta, bo rzadka Wam spłynie i zostanie przeźroczysta warstwa na cieście.





                                

Zobacz także:

11 komentarze

  1. Kusicielko :-) Czuję zapach tego ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym takie ciacho , ale ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę to zrobić z siostrą koniecznie :D takie smakowite omomom :)
    i muszę powiedzieć, że piękne zdjęcia ;)!

    OdpowiedzUsuń
  4. poproszę jak najwięcej wpisów tego typu, bo chociaż mój tyłek mówi NIE, to natura ciastożercy krzyczy TAAAAAAAAK :D uwielbiam piec i odkryłam 2 lata temu, że to chyba moje powołanie :D a zawsze tak jak pies do jeża do tego podchodziłam i nigdy nie wierzyłam w swoje umiejętności. A tu proszę! :D Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze 2 lata temu przed pójściem na studia również byłam totalną nogą w kuchni. Może wynikało to stąd, że mama nie dopuszczała nikogo do kuchni. Obecnie gotowanie, czy pieczenie sprawia mi przyjemność. Szczególnie kiedy wiem, że dla kogoś konkretne danie jest czymś obcym, a smakuje jak w restauracji :)

      Usuń
  5. Wygląda pysznie. Ja niedawno robiłam placek ze śliwkami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być pyszne :D Uwielbiam takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo proste do zrobienia - takie lubię :D Zapisuję :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy szczery i mądry komentarz dodający otuchy, bądź poprawiający mnie na lepsze. Anonimowe, zawistne komentarze to nie miejsce na takie spekulacje - bynajmniej nie na mojej witrynie. Dla zachowania konwersacji na zadawane pytania odpisuję w komentarzach poniżej. Nie piszcie haseł typu "obserwacja za obserwację" - jeżeli chcesz zaobserwuj, jeżeli Twój blog mnie zainspiruje także dodam do obserwowanych. Pozdrawiam wszystkich, którzy tutaj zaglądają i zachęcam do dalszej obserwacji, bycia na bieżąco. :-)

Archiwum bloga

prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone, nie wyrażam zgody na kopiowanie tekstów, czy zdjęć własnego autorstwa

Szukaj na tym blogu